לוח מודעות

פורומים

תערוכות ואירועים

מועדון לקוחות

קורסים

מדריכים/קטלוגים
 
 כתבות |  אתרים מומלצים |  תערוכות ואירועים |  קטלוג מוצרים |  קורסים | רישום חברות
טרי טרי על חשיבותם של ירקות ופירות טריים





מכיוון שככל הנראה לא נצליח לגרום להורדת מחירי הפירות והירקות, נוכל לפחות לייעץ איך  להאריך את חייהם ולצמצם את תדירות קנייתם (בלי לצרוך פחות). אני מביא את הדברים מתוך ניסיוני כאחד מבעלי 'אפונה וגזר'  המתמחה בפירות וירקות.


אז רגע לפני החורף: 


כיצד נמנע מהמלפפונים מלהרקיב ו'ללבוש פרווה' בקור?


איזה ריח צריך להיות לעגבנייה טרייה?


באיזה אופן יש לאחסן פלפלים? במקרר, או אולי בקערה על השיש?


איך מזהים טריות?


באופן כללי, בבחירה נכונה של הפרי או הירק, בכוחנו להאריך את חייו ולשמור על ערכיו התזונתיים וטריותו לאורך זמן. לכן, השלב הראשון בדרך לפירות וירקות בריאים, שיחזיקו מעמד במקרר לאורך זמן, מתחיל כבר בקנייה.


 


עגבניות אדומות או לא להיות


לעגבניות טריות יתרונות בריאותיים רבים, וביניהם, הן עשירות בוויטמין C, נטולות שומן, דלות בנתרן ומהוות מקור טוב לוויטמין A ואשלגן. הן מכילות ליקופן, אחד מנוגדי החמצון המפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים.


כיצד נבחר איפוא עגבנייה טובה וטרייה?


 צבע-  עגבניות אדומות מצביעות בדרך כלל על בשלות, לכן עדיף לרכוש עגבניות אדומות עם 


           גוון בהיר במקצת, כך שמשך חייהן יהיה ארוך יותר.


 משקל- עסיסיות העגבנייה נמדדת במשקלה, ועל כן יש להעדיף עגבניות כבדות בהשוואה


            לגודלן ולעגבניות אחרות.


 ריח- על העגבנייה להפיץ ריח של טריות משולב בניחוחות האדמה; אם בלחיצה עדינה 


         במיוחד העגבנייה אינה מפיצה ריח – היא אינה טרייה.


 צורה- לצורת העגבנייה אין כל משמעות, אך יש להימנע מעגבניות עם כתמים או סדקים על


          קליפותיהן.


אחסון- בהגיענו הביתה, אין להכניס את העגבניות ישירות למקרר, מכיוון שקירורן עלול לגרום


            למרקמן להיות קמחי. לכן, עדיף לאחסן אותן במקומות קרירים, יבשים ומוצלים (כמו


            המזווה) כאשר שורשיהן פונים כלפי מטה. בנוסף, חשוב לאחסן אותן בשורה ולא 


            זו מעל זו.


 טיפ להארכת חייהן- לאחר הקנייה, יש להסיר את עלי הגביע שלהן באופן מיידי היות


                            שאם הם יירקבו, הם יפגמו בעגבניות עצמן.


 


מלפפונים טריים ומבריקים


מלפפונים מכילים את רוב הוויטמינים להם אנו נזקקים מידי יום ביומו, כמו אשלגן, ויטמין C, סידן, חומצה פולית, ברזל, מגנזיום, זרחן ואבץ. 95% מהמלפפון הם מים והוא דל קלוריות. מה חשוב אם כן לבחון בקניית המלפפון?


 מגע- בחיפוש אחר המלפפונים הטריים לא די במראה יפה ומבריק, יש לתור אחר מלפפונים


          מוצקים ללא פגמים או קצוות רכים.


 צבע- בדומה למרבית הירקות והפירות, קליפה כהה משמעה בשלות. כדי לרכוש מלפפונים


         טריים ועל מנת שמשך חייהם יהיה ארוך ככל הניתן, יש לבחור במלפפונים בעלי קליפה


         בהירה יחסית (אם כי לא צהובה).


 גודל- במקרה זה, הגודל אינו קובע. דווקא המלפפונים הקטנים יותר נחשבים לפחות מרים, כך


          שגם אם המלפפונים הגדולים מרשימים מאוד, רצוי לבחור בקטנים שבהם.


 אחסון- המלפפונים אוהבים טמפרטורה של 10 מעלות, ואילו במקרר יש 4 מעלות בלבד.


            לפיכך, כדאי לשטוף אותם, לייבש היטב, לעטוף אותם יחדיו בנייר סופג ולהניחם בשקית


            סגורה. כמו כן, מומלץ להכניסם למגירה פרטית משלהם במקרר הנפרדת מזו של


            העגבניות (היות והן פולטות חומר המזרז את הבשלת המלפפונים).


 


פלפלים צהובים, אדומים וירוקים


הפלפל הוא הירק שמכיל את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין C, אכילתו מסייעת במניעת מחלות לב ורבים מאיתנו ישמחו לדעת כי יש בו נוגדי חמצון רבים שמאיטים את תהליך ההזדקנות. אז, איך קונים?


גוון- בין אם אתם חסידים של האדומים, הירוקים או הצהובים, רצוי לבחור את הפלפלים בעלי


        הגוון המבריק ביותר, הצבע העמוק ביותר, המוצקים ביותר וללא פגמים או קמטים.


 אחסון- לאחר הקנייה, יש להכניסם לתוך שקית נפרדת, או כשהם עטופים בניילון נצמד,


            ולאחסנם במקרר (זאת על מנת למנוע מהם לחות, שמקצרת את משך חייהם).


 טיפ להארכת משך חייהם- יש לקטום את עוקץ הפלפלים בעזרת סכין, ולא ביד (מה שעלול


                                     לגרום לפצע).


טיפ לבשלנים- פלפלים שדפנותיהם ישרות, יחסית, יהיו קלים יותר לקילוף.


 


תפוחי אדמה ולא רק למדורה


תפוחי האדמה הם הירקות הנצרכים ביותר אשר מהווים מקור מזין ודל קלוריות של פחמימות. הם אף רוויים באשלגן ובוויטמין C. מה חשוב, אם כן, לדעת כשקונים תפוח אדמה?


  צבע-יש לחפש אחר תפוחי אדמה חלקים בגוון חום בהיר עם מעט 'עיניים'. יש להימנע מתפוחי


         האדמה בעלי כתמים ירוקים או כתמים דהויים, כי טעמם מריר ואף עשוי להיות רעיל


         באכילה מרובה. כמו כן, יש להימנע מרכישת תפוחי אדמה בעלי גוון ירקרק. הדבר מצביע


         על כך שהם נחשפו לאור במהלך האחסון, מה שעלול לייצר טעם מר.


 מגע- תפוחי אדמה נוקשים הם תפוחי אדמה טריים ועל כן יש להימנע מרכישת תפוחי אדמה


         בעלי עור מקומט, אזורים רקובים (בעיקר בקצוות) או כתמים שקועים.


 היגיינה- במקרה הזה רצוי להתעלם מכל מה שלימדו אותנו מגיל אפס. רצוי לרכוש תפוחי


             אדמה שלא נשטפו ולא נוקו, מכיוון שאלו מתקלקלים מהר יותר.


אחסון- רצוי לשמור את תפוחי האדמה מחוץ למקרר ולאחסנם במקום קריר וחשוך, משום


            שבעת חשיפתם לאור הם מתחילים להוריק, ואז אכילתם אסורה מכיוון שמדובר בחומר


           רעיל.


גודל אחיד- רצוי לבחור בתפוחי אדמה בעלי גודל, צורה ומשקל אחידים. כך הם יתבשלו בערך


                 באותו הזמן ויהיו קלים יותר לקילוף.


 


אספרגוסים להמונים


הגבעולים הירקרקים או הלבנבנים הללו מהווים מקור מעולה לחומצה פולית וקבוצת ויטמין B, ועל כן הם אפקטיבים בהורדת הסיכון למחלות לב וכבד. כמו כן, נמצא כי אספרגוס מכיל כמות גבוהה של גלוטתיון, נוגד חמצון שמהווה לוחם חזק במיוחד בסרטן. כיצד בוחרים אם כן אספרגוס?


 צורה- מומלץ לבחור באספרגוס ישר, מתוח ובעל פרחים סגורים (ולא פורחים). כמו כן, אם


           מנסים לכפוף את חנית הגבעול, עליה להיות פריכה ולהישבר ולא להתקפל.


 מגע-  יש לבחור בגבעולים קשים למגע, ולהימנע מבחירה באספרגוסים רכים, פגומים או


          קמלים.


 צבע- רצוי לבחור באספרגוס בהיר ככל הניתן, היות והבהירות מעידה על טריותו.


 אחסון- בהגעה הביתה מהקניות, יש לחתוך את הקצוות הקשים של האספרגוס, לשטוף אותו


            במים חמימים מספר פעמים ולהכניסו למקרר בכלי עם מכסה, או בשקית אחסון


            מפלסטיק.


 


ארטישוק- הפרח בגני


בעבר השתמשו בעלי הארטישוק כרכיבים לדאודורנטים, מרענני נשימה וחומרים משתנים. כיום, לאחר מחקרים, ידוע כי הוא מקור טוב לסיבים תזונתיים, ויטמין C וחומצה פולית. הוא מכיל סינארין (מועיל לתפקוד הכבד), קוורצטין (נוגד חמצון שעשוי להגן מפני התפתחות סרטן ומחלות לב) ועוד.


 צורה- מומלץ לרכוש ארטישוקים סגורים יחסית (כמו ניצנים), צפופים וללא פגמים. במידה


          שהעלים נצמדים בחוזקה ואינם ניתנים לתלישה מהירה- הארטישוק מצוין. אם הארטישוק


          יהיה פתוח והעלים בולטים החוצה- הוא יהיה חסר טעם.


 גבעול- במידה שנקודת החיתוך של הגבעול בגוון כהה- הדבר מעיד על כך שמדובר בארטישוק


            ישן.


משקל- יש ללחוץ על חלקו התחתון של הארטישוק בעזרת האגודל; אם הוא קשה וכבד- מדובר


            בארטישוק טרי.


צבע- יש להימנע מרכישת ארטישוקים שיש להם כתמים חומים ורכים, היות והם יכולים להיות 


         אינדיקטור לכך שהארטישוק רקוב. יש לבחור בארטישוק בצבע ירוק חזק עם עלים בעלי


         ברק.


 אחסון- יש להכניס את הארטישוקים כפי שהם (ללא שטיפה) לשקית ניילון, ואז-לתוך המקרר


           בטמפרטורה לא נמוכה מדי (עד 4 ימים).


 


בחירתה של הבננה- ירוקה או צהובה?


לא בכדי מכנים את הבננה 'פצצת אנרגיה'; היא מכילה שלושה סוגי סוכר טבעי (סוכרוזה, פרוקטוזה וגלוקוזה) ומאיצה מיידית את רמת האנרגיה. למה חשוב לשים לב בעת קנייתה?


 קליפה- יש לחפש אשכול בננות בעלות קליפות חלקות, ללא חבורות, כתמים או פצעים.


 צבע- במידה שרוצים לאכול את הבננה מייד , יש לחפש אחר בננות צהובות. אם השימוש בהן יעשה במועד מאוחר יותר מרגע הקנייה, מומלץ לרכוש בננות בגוון צהבהב, כאשר שהן מתחילות להבשיל, או בננות ירוקות- אם ישתמשו בהן כשבוע לאחר הקנייה.


 מגע- רמת הקשיחות של הבננה (כמו צבעה) מעידה על בשלותה. כך, בננה קשיחה מאוד תהיה ודאי ירוקה וטרם בשלה; בננה מעט רכה בגוון צהבהב מתחילה להבשיל; ובננה צהובה הינה בננה בשלה למאכל.


 אחסון- כדי לשמור על טריות הבננה יש לאחסנה בטמפרטורת החדר ואין להכניסה למקרר בשום אופן, מה שיגרום להופעת כתמים וריקבון.


 


אבוקדו- גן העדן של הפירות


האבוקדו הינו פרי (ולא ירק!) דל בכולסטרול אך מכיל כמויות גדולות של שומן, הוא מקור טוב לוויטמין C ומכיל רכיבים תזונתיים אנטי-דלקתיים. איך, אם כן, קונים אבוקדו?


 מגע- בעת הקנייה רצוי לבחור כמה פירות רכים למגע וכמה קשים יותר, כדי שגם אפשר לאכול אותם מייד ואלו המיועדים לאכילה כעבור מספר ימים – לא יירקבו.


קליפה- יש לחפש אחר אבוקדו בעל קליפה חלקה ללא דופי. פירות בעלי קליפה מבריקה יחסית הם טרם בשלים לאכילה.


 צבע- צבעי האבוקדו משתנים בהתאם לזני הפרי. לכן, צבע קליפתו של אבוקדו מזן 'האס' שטרם הבשיל הינו ירוק כהה, או שחור-סגלגל לאחר שהבשיל. לעומת זאת, לאבוקדו מזן 'פלורידה' יש קליפה בצבע ירוק בהיר עם גוון צהבהב, גם כשהוא בשל.


 אחסון- את הפירות רצוי לאחסן במקום קריר ויבש, משום שקרני השמש גורמות להאצת תהליך הבשלתם עד לריקבון.


 


The big apple


לתפוחי העץ יתרונות בריאותיים רבים (ועל כן הורים רבים מאכילים את תינוקיהם במחית תפוחים), הם עשירים בסיבים, ויטמינים, מינרלים ופיטו-כימיקלים. כדאי לדעת שקליפת התפוח מכילה כמות גדולה של פקטין (סיב מסיס), מה שמסייע לתחושת השובע.


 צבע- למרות שזני התפוחים השונים נבדלים זה מזה בצבעם, במרקמם ובטעמם, באופן כללי


         כדאי לבחור בתפוחים בהירים ומבריקים. כמו כן, יש להימנע מתפוח בעל כתמים חומים.


  מגע- מכיוון שלעיתים צבע התפוח אינו מעיד בהכרח על בשלותו, למישוש התפוח תפקיד


          חשוב. יש לחפש תפוח קשיח לחלוטין, ובמידה שחשים באזורים רכים-  טין לקנותו. משך


          חייו לא יהיה ארוך וכנראה שמרקם בשרו קמחי.


 גודל- היופי הוא בעיני המתבונן, ולכן חשוב לדעת כי למרות שהתפוח הגדול נורא יפה ומפתה,


          סביר להניח שהוא יבשיל וירקיב מהר יותר מתפוח קטן.


 אחסון- כדאי לאחסן את התפוחים במקום מוצל וקריר או במקרר, תוך הפרדתם מפירות וירקות


           אחרים, מכיוון שתפוחי העץ פולטים גזים שגורמים לפירות וירקות אחרים להרקיב מהר


           יותר.


אגסים מתחפשים


האגס הינו פרי עשיר בוויטמין C ובסיבים תזונתיים ואינו מכיל כלל נתרן או שומן רווי. הוא קל מאוד לעיכול (ולכן מומלץ כמאכל תינוקות) ואף יש הטוענים שהוא מאט את תהליך ההזדקנות.


 מגע- בניגוד לפירות רבים, מומלץ לרכוש דווקא אגסים מעט רכים, מכיוון שלאגסים קשיחים


          יידרש לא מעט זמן להבשיל. מאחר שתהליך ההבשלה של האגס מתחיל מחלקו הפנימי,


          רצוי שבדיקת הרכות תיעשה בחלק הקרוב לגבעול כיוון שהוא הצר ביותר והוא יוכל


          לתת אינדיקציה לגבי רמת בשלותו. כך, אם חלקו התחתון (והשמן ביותר) רך, סימן


          שהאגס בשל מדי.


 קליפה- רמת הכהות של גוון הקליפה איננה מעידה על טיב האגס, אך יש להימנע מפרי


            בעלי כתמים, חבורות או פגמים אחרים על קליפתו.


 אחסון- הטמפרטורה האידיאלית להארכת חיי האגס היא טמפרטורת החדר, אך במידה שיש


            ביד אגסים קשיחים ורוצים להאיץ את תהליך ההבשלה שלהם, רצוי להניחם בשקית


            סגורה מנייר עם בננה.


 


למידע נוסף ולמגזין הדיגיטלי: http://www.hinet.co.il/mag/f52/

לפרטים נוספים

הדפסה   שלח לחבר

Copyright © 2002 ComLine LTD. All rights reserved.